Sağlık İksiri

Danışman Öğretmen: Yasemin Aydoğan

Öğrenciler: Aysima Demirtaş, İlayda Akdulun

Proje Türü: Araştırma

Proje Ana Alanı: Biyoloji

Proje Tematik Konusu: Sağlıklı Beslenme

PROJE AMACI:

Projemizin amacı evde ve okulda organik atıkların değerlendirilmesi ile sirke yapım sürecini öğrencileri öğretmek ve geri dönüşüm bilincini arttırmaktır. Sirke yapımı sırasında kullanılan organik atıklar (mevsiminde bulacağımız meyve kabukları çekirdekler vb) sayesinde çevreye duyarlı bir üretim yapılması teşvik edilecektir. Proje ayrıca sürdürülebilirlik kavramının da öğrencilerin fark etmesini sağlamayı hedeflemektedir.

PROJE YÖNTEMİ:

Proje başlangıcında öğrenciler sirke yapım süreci ve geri dönüşümün önemi konusunda bilgilendirilecektir. Bunun için öğretmenler tarafından bir eğitim semineri düzenlenecek ve sirke yapımı fermantasyon süreci, geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konuları ele alınacaktır. Sonrasında öğrenciler evlerinde ve okulda biriktirdikleri organik meyve atıklarını (portakal, alıç, elma, ceviz, nar, ananas ve nane) sirke yapımında kullanılacaktır. Her öğrenciye gerekli malzemeler cam kavanozlar tülbent ya da bez sağlanacak ve organik atıklar toplandıktan sonra üretim sürecine başlanacaktır. Öğrenciler Ayrıca sirkenin günlük yaşamda kullanım alanları ile ilgili araştırmalarda yapacaklar ve sirkelerin pH değerlerini ölçüp raporlayacaklar.

BEKLENEN SONUÇ:

Öğrenciler fermantasyon sürecini ve elde ettikleri sirkenin kalitesini düzenli olarak gözlemleyecek ve raporlayacaktır. Sirke yapım süreci ve geri dönüşüm ile ilgili farkındalıkları artan öğrenciler deneyim ve karşılaştıkları zorlukları proje sayesinde paylaşacaklardır proje sonunda öğrencilerimiz evde organik atıkları değerlendirerek sirke yapımı öğrenmiş olacak ve geri dönüşüm bilinci kazanacaklardır. Ayrıca çevreye duyarlı yaşam tarzına dair önemli kazanımlarda elde etmiş olacaklar.