Danışman Öğretmen: Ayşegül Berktaş
Öğrenciler: Zeynep İrem Dilaver, Senanur Taşdibi
Proje Türü: Tasarım
Proje Ana Alanı: Biyoloji
Projenin Tematik Konusu: Biyotaklit
PROJE AMACI:
Bu projenin amacı hücredeki genetik materyalin organizasyonunda parça bütün ilişkisini göstermektir. Boncuk, teller ve karton gibi materyaller kullanarak nükleotitten DNA ve kromozoma giden genetik materyal organizasyonunun modellenmesi sağlanacaktır. Böylece gen ve DNA ilişkisi öğrenciler tarafından daha iyi kavranılabilir hale gelecektir.
PROJE YÖNTEMİ:
Kalın teller ve karton kullanılarak bir kromozom modellemesi oluşturulur. Bu kromozom modellemesinin üzerinde mayoz bölünme esnasında krossing over (gen aktarımı) gerçekleşen kiyazma bölgesi gösterilir.Bu bölgenin açılımı ve büyütülmüş incelemesi olarak boncuklar ve ince tellerin bir araya gelmesiyle oluşan bir DNA modellemesi tasarlanır. Bu modellemede DNA genlere indirgenmektedir ve DNA içerisindeki bazlar, beş karbolu şeker ve fosfat gibi daha küçük işlevsel yapılar da görülmektedir. Kromozom modeli ve DNA tasarısı mukavvadan bir plaka üzerine oturtulmuştur ve yan yana iki model halinde bulunmaktadır.
BEKLENEN SONUÇ:
Bu projenin sonucunda öğrenciler, kendi yaratıcılıkları ile bilimsel kavramları bir araya getirerek el becerilerini geliştirmiş olacaklar. Böylece öğrenciler DNA içerisinde bulunan işlevsel yapıların yerleşmesini görüp en büyük çerçevede kromozom, DNA ve nükleotit gibi moleküler yapılar arasındaki ilişkiyi gözlemleyebilecektirler. Yönetici molekül olan DNA hakkında kapsamlı bir görüş açısı oluşturan bu 3 boyutlu sarmal modelleme ile, DNA’nın baz çiftleri arasındaki bağlantılar ve ona bağlı olan baz, şeker, fosfat molekülleri açıklanabilecektir. Projenin sonuçlarını test etmek amacıyla,11’lerden 3 grup seçilir. Bunlardan birisi kontrol grubu olup, okula gelmeden bir hafta önce ` genetik moleküllerin organizasyonu `konusunu okuyup gelmeleri istenir. Diğer hafta aynı gün deney gruplarından birisine düz anlatım, diğerine hazırlanan modelle anlatım yapılıp, 3 gruba da aynı saatte mini bir test yapılır. 3 sınıf arasındaki fark grafik veya tablolarla gösterilerek yorumlanır. Yapılan tüm çalışmalar bir raporla sunulur. Böylece öğrencilerin biyolojiye olan ilgileri artarken , soyut olan konuların anlaşılması için bilimsel araştırma süreçlerini kullanmayı öğrenmeleri gerçekleşir.